Okosotthon technológiák fajtái



Az okosotthon rendszereket különféle kategóriákba sorolhatjuk működésük alapján. Vannak a vezetékes és a vezeték nélküli módszerrel működő rendszerek. A Vezetéknélküli rendszereknél további kategóriákra bonthatjuk a termékeket a kommunikációs csatornájuk / protokolljuk szerint, melyek lehetnek WiFi, Bluetooth, Bluetooth Low Energy (BLE), Zigbee vagy Z-Wave

Minden rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt, ezekről röviden:

Vezetékes megoldások

Előnyök: A legmegbízhatóbbak működés szempontjából, külső fél nehezebben férhet hozzá a rendszerhez, illetve megoldható a rendszer működése úgy, hogy egyáltalán ne kapcsolódjon az Internetre, kizárólag "falon belül" működjön. Ezzel természetesen kizárva a távolról vezérelhetőség lehetőségét. Sokan a biztonság miatt erre a módszerre esküsznek.

Hátrányok:  A vezetékek elvezetése miatt általában "falat kell bontani / vésni", ezért leginkább új ház/lakás építésekor, vagy nagyobb felújításkor szokták ezeket beépíteni, előre megtervezett rendszer szerint. A megoldás nagy hátránya épp ebből ered, hiszen ezeket a rendszereket egyszerre kell megtervezni, beszerezni és beépíteni, a későbbi bővítés nehézkes és költséges. 

Ezek a rendszerek nem a legolcsóbb kategóriát képviselik, viszont cserébe a minőségük kiemelkedő. 


Vezetéknélküli megoldások

Előnyök: A vezetékek hiánya szabadabb kezet ad az eszközök elhelyezkedésével kapcsolatban, illetve az egész okos otthon rendszer lépésenként, eszközönként bővítve is kiépíthető, az ár így sokkal kedvezőbb lehet, illetve teljesen megoldható, hogy az otthonunk okosítása kategóriánként, eltérő időben történjen. Egyik hónapban a világítást okosítjuk, másikban a fűtés vezérlést, harmadikban a "multimédiát" ...stb.  

Hátrányok: A vezeték nélküli eszközök energiaellátása az esetek többségében ceruzaelemmel vagy gombelemmel történik. Ezeket időnként cserélgetni kell, ami némi kellemetlenséget okozhat, illetve az ilyen rendszerek többségének működéséhez aktív internetkapcsolat is szükséges. Amennyiben megszűnik az internetkapcsolat, az eszközök jelentős része "irányíthatatlanná" válik, ezért ezt érdemes mindig fejben tartani! 

A vezetéknélküli okosotthon termékek működésük alapján tehát további kategóriákra bonthatók:

WiFi



Ezek az eszközök önállóan képesek a routerünkhöz WiFi-n csatlakozni (a legtöbb eszköz a 2,4Ghz-s rendszert támogatja, az 5Ghz-t nem!), és ezen keresztül a háttérrendszerhez, ahonnan pedig pl. az Okostelefonunkra telepíthető applikáción keresztül távolról lekérdezhetjük az eszköz állapotát, illetve távolról vezérelhetjük. Ezen eszközök működéséhez további köztes eszközre nincs szükség, viszont folyamatos tápellátást igényelnek.  

Bluetooth / Bluetooth LE (BLE)



Ezek az eszközök Bluetooth kapcsolattal tudnak kapcsolódni egy Okostelefonhoz, amin az eszközhöz tartozó applikáció megtalálható, vagy egy köztes okosotthon központhoz (HUB / GateWay). Előbbi esetén az eszköz adatainak lekérése hatótávon belül lehetséges, míg utóbbi módszer esetén a HUB/Gateway csatlakozást biztosít az Internetre, így az eszköz adatai távolról is elérhetőek. Az energiatakarékosság érdekében ezen eszközök is csak bizonyos időközönként továbbítanak adatot magukról, pl hőmérő esetén 30/60 percenként, de aktuális adataik kézzel bármikor lekérdezhetőek.  Erről konkrét példával a korábbi bejegyzésben olvashatsz: https://vezeteknelkuliokosotthon.blogspot.com/2023/07/xiaomi-mi-temperature-and-humidity.html


Zigbee vagy Z-Wave 





A Zigbee vagy Z-Wave szabványoknál törekedtek a minél kisebb méretű adatok átvitelére, így az energiaigény is csekély marad. Jellemzően különböző szenzorok, állapotjelzők épülnek ezen technológiára, hiszen az ő esetükben legtöbbször akkor van szükség adat továbbításra, ha az állapotukban változás következik be. Pl. egy ajtó/ablak nyitás érzékelő általában két állapotot érzékel: zárt / nyitott. Csak akkor szükséges újabb adatok küldeni az állapotról, ha változást észlel, tehát az eddig nyitott ablakot bezárják, vagy épp ellenkezőleg, esetleg heteken át zárt állapotú ablakot kinyitnak.  

A Zigbee vagy Z-Wave eszközök működéséhez mindenképpen szükség van egy további eszközre, ez a HUB/Gateway. Ezek a HUB-ok általában elég nagy számú eszközt képesek kezelni (több, mint 200 szenzor). Amennyiben Zigbee protokollt használó eszközünk vezetékes tápellátást kap (pl. Villanykapcsoló), akkor az képes a HUB jelét továbbítani jelerősítőként, így több ilyen eszköz használatával egy "Mesh" hálózat alakítható ki az egész házban.  




 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2

Köszöntő