Problémamegoldás okosan!

 Felmerült problémaként, hogy egy garázsba vezető U alakú lépcső részen rendszeresen égve felejtődik a világítás, amire megoldást kellene találni. 

Első körben egy Mozgásérzékelős lámpa ötlete merült fel, de hamar kiderült, hogy a lámpa olyan helyen van, ahonnan nem lát rá közvetlenül a lépcsők végére, így az első 1-2 métert / lépcsőfokot "vaksötétben" kellene megtenni, ami nem a legjobb megoldás. 

A mellékelt rajzon (Egyszerű paint-es, kizárólag vázlat céljából) látható az elhelyezkedés és bizonyos probléma

 


A narancs színnel jelölt részen van a lámpa, a piros vonal jelzi az esetleg oda elhelyezett mozgásérzékelő által "belátott" teret, a sötétebb szürke részt nem látja. A Barna a két ajtó a lépcső két végén, a lenti "kifelé" nyílik, a fenti "befelé" a lépcső felé. Kékkel a jelenlegi lámpa kapcsolókat jelöltem. Látható, hogy a lenti részen az ajtó "rányílik" a kapcsolóra, így elég rossz helyen van. A Zölddel jelölt rész az egyik lehetséges megoldás a kettőből, ami felmerült, mint lehetőség:

Mindkét esetben a lámpatestben található "villanykörte" kerülne lecserélésre egy okos izzóra: 

Mi Smart Led Bulb - WiFi? 2.590 Ft

Illetve hozzá kell valami, ami "jelenlétet" érzékel, tehát azt, hogy valaki fel vagy le akar menni a lépcsőn. Erre az egyik megoldás egy Ajtó nyitásérzékelő: 

Mi Door and Window sensor  BLE- 5.190 Ft x2 = 10.380 Ft

Ennek az eszöznek a használatánál figyelni kell rá, hogy mindkét ajtó mindig legyen csukva, különben a lámpa ugyan úgy égve marad.

Másik megoldás a Mozgásérzékelő: 














Xiaomi Mi Motion Sensor Zigbee - 4.990 Ft x2  = 9.980Ft

Ez esetben csak mozgás esetén történik esemény, talán ez lenne a "leghatékonyabb" .

Az első verzió 12.970 Ft-ba, a második 12.590Ft-ba kerülne. Nem egy egetverő összeg. 

Ha megvannak az eszközök, fel kell őket szerelni és hozzáadni a Mi Home ökoszisztémához. Ha ez megvan, létre lehet hozni rá automatizálást. 

Az ideális beállítás az lenne, ha az ajtó szenzor "nyitva" állapotba kerül", vagy a Mozgásérzékelő mozgást érzékel, akkor az okosizzó kapcsoljon fel, majd az állapot megszűnése után (ajtó szenzor zárva állapotba kerül, mozgásérzékelő nem érzékel mozgást) 1 perc múlva az okosizzó kapcsoljon le.


Ami problémaképpen felmerült az az, hogy ezek az eszközök eltérő technológiával kapcsolóddnak a rendszerbe. A lakás 4 szintes, jelenlegi hőmérő szenzorok, amik a Box-hoz kapcsolódnak BLE technológiával javarészt az emeleten vannak, BOX-al együtt, viszont már most is az 1 szinttel lejjeb lévő nappaliban elhelyezett érzékelő a 3 fokozatú jelerősség mérő alapján csak 1 egységnyit mutat (sőt a hálóban elhelyezett is csak 2 egység a 3-ból), így a nappali szintjénél még lejjebb kerülő új eszközök még messzebb lesznek , így valószínűleg szükség lesz egy másik BOX-ra vagy egyéb "központra" az alsó szintre, ami további 13-15 ezer forinttal növeli a költségeket, vagy a jelenlegi BOX-ot kellene áthelyezni az alsó szintre, így viszont feltehetőleg nem fogja érzékelni a hálószobában vagy a kis szobában elhelyezett érzékelőket.  

Természetesen ezek a fentiek csak feltételezések, a pontos információkat akkor tudom majd meg, ha beszerzésre kerülnek a fenti eszközök, erről egy későbbi bejegyzésben írok majd tapasztalatokat! 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Okosotthon technológiák fajtái

Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor 2

Köszöntő